Blogg

Nummer 16

Mikael Marko. Kalmar FF:s ende klassiske nummer 16. Hittills. ©Foto: Östra Småland.

David Elm får alltså nummer 16 på tröjan. Hans gamla nummer 13 bärs ju numera av Emin Nouri.

16 är inte precis något klassiskt KFF-nummer. Jag tror att den i fjol aldrig insatte reservmålvakten Khadim Ndiaye var den senaste i laget med det numret.

Innan dess hade 16 varit vakant ett par säsonger sedan Petter Lennartsson (2006–2009) försvann. Han i sin tur hade ärvt tröjnumret av Xhevdet Llumnica som inte heller gjorde något större avtryck i KFF (2005). Klart bättre hade det gått för hans föregångare Jon Björklund som nummer 16 (2001–2004), men i allsvenskan klarade han inte av att hålla sin plats. Egentligen skulle Robin Ahl ha haft nummer 16 2001, men hans KFF-karriär blev i stort sett obefintlig.

Marcus Andreasson, som haft nummer 21 hösten 1999, var tänkt att bära nummer 16 året därpå, men såldes tillbaka till England innan serien startat. 1998–1999 bars tröja 16 av Fredrik Johansson, som ingen behöver skämmas särskilt mycket för att man inte kommer ihåg.

Ännu längre tillbaka hittar vi några mer namnkunniga spelare som hade nummer 16 innan de kom åt tröjor med lägre siffror, till exempel Tobias Carlsson, Niklas Kaldner och Krister Andersson.

Nej, den ende riktigt framgångsrike nummer 16 hittills i Kalmar FF är Mikael Marko (på bilden härovanför), som hade 16 på ryggen åtminstone från 1980 till och med 1987, varefter han flyttade till Gais.