Blogg

Kalmar FF började med att slå Öster – i ishockey!

Östers övermän. Kalmar FF:s ishockeylag stiligt skrudat i rött och gult inför 1946/47 års DM-final mot Nässjö i Cellgraven, sedan man besegrat Öster i semifinalen. Från vänster tränaren Gösta Carlsson, målvakten Sten Pergeman (överfurir på F12, stockholmare som lärt sig spela hockey i Matteuspojkarna), Gunnar Svensson, Ivar ”Smen” Johansson, Bertil ”Jeppe” Olsson, Rolf Holmström, Jarl Wickström, Lennart Engström, Kaj Hedenberg, Arne Petersson och Gunnar Törnqvist. (Foto ur Gunnar Svenssons samling)

Första gången Kalmar FF och Öster drabbade samman skedde det inte på en fotbollsplan utan i Cellgravens hockeyrink i Kalmar.

Det var den 18 mars 1946 och det hade inte ens gått två månader sedan KFF spelat sin allra första hockeymatch. De rutinerade Växjöborna – som varit finalister i föregående års Smålandsmästerskap – avfärdades ändå enkelt med klara 8–3. Året därpå möttes lagen åter i DM-semifinal; Kalmarseger med 12–1.

Öster hade bildats 1930, 20 år efter KFF:s ursprungsförening IF Götas grundande. Sina första två decennnier tillbringade Växjölaget i distriktsserierna. Först sommaren 1951, när Öster just gått upp i division III medan Kalmar FF avverkat sin första allsvenska tvåårssejour, möttes lagen på fotbollsplan. Ett synnerligen B-betonat KFF vann en sömnig träningsmatch med 2–1 inför 456 måttligt engagerade åskådare på Fredriksskans.

Kronobergarna vann sin division III-grupp 1959 och spelade sedan de två kommande åren i den västra division 2-gruppen. 1962 överfördes laget till Östra Götalandstvåan och därmed hamnade KFF och Öster för första gången någonsin i samma serie.

Efter sex års gemensam division II-samvaro kvalade Öster sig upp i högsta serien för första gången. Redan debutsäsongen 1968 vann man allsvenskan. Fyra lag slutade på samma poäng men Öster hade ett plusmål mer än tvåan Malmö FF.

KFF fanns med i högsta serien igen 1976–1986, med avbrott för 1983. Under den tiden spelades 20 allsvenska derbyn.

1988 åkte Öster ur sedan Örgryte kvitterat till 1–1 på Värendsvallen i sista omgången. Göteborgarnas målskytt var för övrigt Peter Karlsson, som annars i många år spelade för Kalmar FF.

Peter Karlsson i Örgrytes tröja i en träningsmatch mot sitt gamla lag våren 1987. (Foto: Östra Småland)

1989 möttes lagen i två division I-derbyn, som båda slutade i Österfavör. Men sedan dess har inte Växjölaget vunnit en tävlingsmatch mot KFF på sju försök: sex seriematcher och ett cupmöte.

När Kalmar FF 1998 vann söderettan och gick upp i allsvenskan mötte man Öster i hissen.

År 2000 och 2001 låg båda lagen i superettan med fyra derbyn som följd. 2002 inträffade nästa hissmöte; KFF på väg ner från allsvenskan och Öster på väg upp. Året därpå var rollerna omvända: KFF upp och Öster ur.

Senaste seriematcherna mellan lagen spelades för sju år sedan, KFF vann både vårmötet i Växjö (1–0) och höstmötet på Fredriksskans (3–0). Öster åkte ur direkt och året därpå rasade man rakt igenom superettan också. 2008, samtidigt som Kalmar FF vann SM-guld, kom Öster tvåa i Division 1 Södra och misslyckades med att kvala sig upp i superettan mot Jönköpings Södra. 2010 var man tillbaka till superettan och lyckades hänga kvar efter kval mot Qviding.

Men i fjol blev man seriesegrare och gör i år alltså sitt tredje försök att hänga kvar i allsvenskan på 2000-talet. KFF har under samma tid vunnit guld en gång och tagit medalj vid ytterligare tre tillfällen.

Grattis! I telegramfloden med lyckönskningar när Kalmar FF för första gången kvalificerat sig för allsvenskt spel 1949 återfanns det här grötrimmet på lyxblanketten med svenska flaggan: ”Vår fana går i topp för Smålands nya allsvenska hopp”. Avsändare var division 4-föreningen Östers IF, som KFF då ännu inte mött i fotboll men alltså redan avfärdat i ishockey. (Ur Kalmar FF:s arkiv / Kalmar Folkrörelsearkiv)