Blogg

En viking från Honduras

Två legendarer; Jugoslaviens Safet Susic och Honduras Gilberto Yearwood i duell i VM-matchen på La Romareda i Zaragoza den 24 juni 1982. (Bilden lånad från sidan 45 i årsboken ”Fotboll 1982” utgiven av Brunnhages förlag).

På Twitter skrivs det mest strunt, men ibland dyker det upp något av intresse. Till exempel när man på @rydstrom8 upptäcker att KFF-kaptenens gamle honduranske favorit Gilberto Yearwood kommit på tal. Då är det ju läge att reprisera ett litet blogginlägg jag skrev för KFF-snack 2007:

Honduras förlorade VM-matchen mot Jugoslavien 1982 med 1–0 på straff i 88:e minuten. Gilberto Yearwood blev utvisad minuten efter för att ha sparkat ner en motståndare i ren frustration.

Enligt tillgänglig litteratur var jugoslaverna så generade över vinsten att deras förbundskapten Miljanic efter matchen knackade på hos Honduras omklädningsrum och steg in och bad om ursäkt för den tursamma segern.

Själv minns jag mest Honduras för den fantastiska matchen mot värdlandet Spanien. Den slutade 1–1 men honduranerna var klart bästa laget även den gången. Spanjorerna kvitterade givetvis på straff. Stor förgrundsfigur och ögonblicklig idol var den fantastiskt kämpastarke mittbacken Anthony Costly [en honduransk motsvarighet till Paulus Arajuuri, anm 2012]. Även den märklige, närmast bläckfiskartade målvakten Arzu och den exceptionellt sluge mittfältaren Betancourt är lirare som sent ska glömmas.

Och saken blir ju på intet vis sämre av att enligt den här, vad det verkar trovärdiga, Wikipedia-artikeln ska Gilbertos smeknamn ha varit något så osannolikt som ”El Vikingo”; ”Vikingen”.