Blogg

Elegi: Mat – och toaletter

Den svenska postpunk/artrock-scenen i början av 1980-talet blev aldrig särskilt stor. Men 1981 gav Stockholmsbandet Elegi ut en LP med samma namn. Då tyckte jag att det var den bästa svenska skivan i denna något speciella genre. Och det tycker jag nog fortfarande.

Bandet bestod av fyra tjejer och en kille och musiken påminde mest om X-Ray Spex-saxofonisten Lora Logics band Essential Logic. Men det svenska gängets musik var nervigare, hade mer tryck och mycket bättre texter; det var nog det första band som gjorde låtar om anorexi till exempel. Och så hade man den mycket speciella sångerskan Marie Samuelsson.

Här kan man lyssna på låten ”Mat”, som också återutgavs på dubbel-cd:n ”Ny våg 1978–82”.

Hela låtlistan från albumet blir som ett slags postpunkpoem: Mat, Moderna kvadrater, Torsk, Galen, Bakom ryggen, Kärnfamiljen i kärnexplosionen, Lilla fågel, Anorexia nervosa, Till Lillebil, Elegi.

Bandet bestod av Marie Samuelsson (sång, klaviatur), Hans Thunberg (gitarr), Susanne Håkansson (sax, sång), Marie Gauffin (bas) och Anna-Pia Kutzner (trummor).

Marie Samuelsson har fortsatt med musiken och är sedan länge en spännande och framgångsrik tonsättare. För några år sedan gjorde hon musik till Byteaterns pjäs ”in i det röda”. Här är hennes hemsida.