Blogg

Den gamle målvakten och hans hus på Odengatan

Bilden här ovanför lär vara den äldsta som visar en fotbollsmatch i Kalmar. Den ska ha tagits redan 1907. Planen är gamla idrottsplatsen, dvs den del av Kvarnholmen som ligger närmast Ängöbron och som i dag är p-plats.

Det stora huset som knappt går att skönja på andra sidan Malmfjärden är gamla epidemisjukhuset på Lindö, där det i dag är konstnärsateljéer. Några träd fanns det knappt på ön för drygt 100 år sedan. Många av de stora träd som växer i Kalmars centrala delar och på öarna planterades för övrigt vid förra sekelskiftet och decennierna dessförinnan.

Numera tycks man hellre hugga ner träd än plantera nya i stan. Och de på Lindö lär väl också fällas när man ska ”förtäta” stan ytterligare.

Lagen på bilden är IF Örnen och IFK Kalmar. IFK gick 1918 samman med IF Gothia och bildade Kalmar IS, som 1927 i sin tur transformerades till Kalmar FF. Men just 1907, när bilden togs, avgjordes för första gången någonsin Smålandsmästerskapet i fotboll. Finalen spelades i Eksjö och IFK Kalmar vann över Jönköpings AIF med 3–1. IFK-laget såg ut så här:

Bilden är hämtad ur boken ”Stadsfullmäktige i Kalmar 1863–1962″. Abbe Florin längst upp till höger blev sedan i många år Kalmars brandchef.

Längst fram i mitten sitter Eric Brütte, född Carlsson. Efternamnet lär han ha tagit efter ett smeknamn han fick som skolpojke. Brütte blev chef för Sandbäcks Kakelfabrik på Fabriksgatan, som tidvis var landets största kakelugnstillverkare. Tillsammans med sin fru Gerda – chef för Hemslöjden i Kalmar – lät han 1922 bygga huset på bilden här nedanför. Det ligger på Odengatan, vid gränsen mellan Gamla stan och Bremerlyckan, och innehåller förstås flera praktfulla kakelugnar:

Huset ritades av dåvarande stadsarkitekten J. Fred. Olson. Paret Brütte hade många speciella önskemål, bland annat att fönstren mot Odengatan skulle vara blyinfattade. I källaren finns spår av den medeltida stadsmuren, vilket särskilt gladde en mer sentida ägare till villan, Dag Widholm, som i flera år var chef för Länsmuseet.

Eric C:son Brütte blev en av Kalmar FF:s första hedersmedlemmar. Han var också ordförande i Kalmar Motorklubb. Han avled 1964, 75 år gammal. Hustrun Gerda gick bort 1984. Då hade hon fyllt 98 år.